Maximale hypotheek in 2015 verder omlaag (bron DFT).

20 nov Maximale hypotheek in 2015 verder omlaag (bron DFT).

De maximale hypotheeklening gaat volgend jaar tot enkele tienduizenden euro’s omlaag. De daling is het gevolg van een nieuwe manier van rekenen bij het Nibud, die jaarlijks de financieringslastpercentages levert waar hypotheekvertrekkers zich wettelijk aan moeten houden.

Het Nibud houdt bij de nieuwe maxima meer rekening met onverwachte uitgaven, zoals hogere zorgkosten of het krijgen van een kind. Volgens de budgetvoorlichters zijn er meer situaties te bedenken dat ‘hogere persoonlijk onvermijdbare uitgaven zijn te verwachten’.

Hogere buffers
De potjes voor onvoorziene uitgaven moeten dus omhoog en daardoor zakt voor veel mensen de maximale hypotheekruimte. Hogere inkomens worden minder hard geraakt, omdat zij volgens het Nibud gemakkelijker ruimte in hun budget kunnen maken om de onvoorziene kosten op te hoesten.
Ook is in de Nibud-tabellen goed het effect van de lagere hypotheekrente te zien. Wie een hypotheek met NHG tien jaar vast zet, betaalt gemiddeld 3,15 procent rente. Een jaar geleden was de hypotheekrente bijna een procentpunt hoger.

De maximumbedragen volgens het Nibud

Maximumlening omlaag
Naast de striktere Nibud-normen worden kooplustige huizenjagers ook beperkt door een maatregel van de overheid. De maximaal toegestane verhouding tussen de woningwaarde en hypotheek (de loan-to-value) daalt verder. Mag een lening dit jaar nog 104 procent van de woningwaarde bedragen, volgend jaar daalt dat maximum naar 103 procent.

De loan-to-value daalt de komende jaren verder, tot 100 procent in 2018. Voor de crisis waren loan-to-value ratio’s van boven de 115 procent geen uitzondering.
Ook zijn de banken strikter geworden. Zij eisen vaak dat huizenkopers meer eigen geld meenemen, en hebben de maximale hypotheekhoogte ten opzichte van het inkomen flink teruggeschroefd.

Wilt u meer informatie neem dan gerust contact met ons op. Wij geven u onafhankelijk en vrijblijvend advies en de kosten voor het eerste gesprek nemen wij voor onze rekening.