NHG grens omlaag en minder hypotheek ondanks lage rente.

08 mei NHG grens omlaag en minder hypotheek ondanks lage rente.

Per 1 juli 2015 veranderen er een paar spelregels op hypotheekgebied. De grens voor Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omlaag en de leennormen worden strenger. Dat betekent dat uw kansen op de woningmarkt kleiner worden.

Voor een hypotheek met NHG betaalt u doorgaans een lagere hypotheekrente, een verschil dat kan oplopen tot 0,6 procentpunt. Op dit moment komt u alleen in aanmerking voor NHG als de totale financieringslast niet hoger is dan 265.000 euro. De totale financieringslast bestaat uit de koopsom plus bijkomende kosten zoals notariskosten, advieskosten en overdrachtsbelasting. NHG rekent voor die bijkomende kosten standaard 6% van de koopsom, ook als het om een nieuwbouwwoning gaat. Dat betekent dat u op dit moment voor een woning van 250.000 euro nog een hypotheek met NHG kunt krijgen.

NHG alleen bij goedkopere woning Per 1 juli 2015 gaat de NHG-grens echter omlaag. De totale financieringslast mag dan niet hoger zijn dan 245.000 euro. Om nog in aanmerking te komen voor een hypotheek met NHG mag de koopsom niet meer dan 231.132 euro bedragen. Wilt u een woning aanschaffen van meer dan 250.000 euro, dan krijgt u ook nu al geen NHG meer. Koopt u iets onder de 231.132 euro, dan hoeft u zich geen zorgen te maken over de NHG. Maar valt uw oog op een woning juist in de prijsklasse tussen deze bedragen, dan is de verandering voor u van groot belang.

Als u nog in aanmerking wilt komen voor NHG, moet u voor 1 juli een hypotheekofferte van de bank laten zien. Bedenk dat er veel tijd gemoeid gaat met de koop van de woning en het aanvragen van de hypotheek. U moet daarom snel in actie komen als u voor 1 juli alles in kannen en kruiken wilt hebben.

Minder hypotheek bij lage rente Naast een lagere NHG-grens is er nog een verandering die per 1 juli ingaat en nadelig uit kan pakken voor u. Vanaf die datum gelden namelijk nieuwe leennormen die bepalen hoe hoog uw maximale hypotheek mag zijn met het oog op uw inkomen. Voor het eerst gaan bij die berekening ook rentepercentages meetellen. Bij een rentestand onder de 3,5% krijgt u een minder hoge hypotheek dan voorheen. Achterliggende gedachte is dat uuw hypotheeklasten ook moet kunnen blijven betalen als de rente op een gegeven moment weer omhoog gaat.De nieuwe regel kan ertoe leiden dat uw maximale hypotheekbedrag een stuk lager uitvalt.

Voor meer advies kunt u contact opnemen met onze vestigingen Van Andel Financieel Advies en Van Andel Hypotheken.