Oversluiten van uw hypotheek naar lagere rente! Heeft het nut?

12 jun Oversluiten van uw hypotheek naar lagere rente! Heeft het nut?

Hypotheek oversluiten?

Voorbeeld van een bestaande situatie……………………….

Ik heb sinds 1999 een hypotheek van €144.000 die inmiddels 6 jaar aflossingsvrij is. Mijn hypotheekrente staat nog tot medio 2017 vast tegen 4,7%. Vanwege de historisch lage rente overweeg ik om over te sluiten naar een lagere hypotheekrente. Op de website van mijn huidige hypotheekverstrekker zie ik dat het mogelijk is om een nieuwe tien jaar vaste rente van 2.8% per jaar (20 jaar vast) af te sluiten. Op verschillende media zie ik ook aanbiedingen die meerdere rente aanbiedingen onder 3% uitkomen. Moet ik oversluiten? Wat zijn de kosten? Advies op maat zouden wij zeggen!

Het eerste waarnaar u zou moeten kijken, is de verhouding tussen de marktwaarde van uw woning en de hoogte van uw hypotheek. Als u tussentijds het geleende bedrag niet heeft verhoogd, dan is uw huis mogelijk meer of net zo veel waard dan de hypotheekschuld. Dan is de mogelijk aanzienlijk dat u in aanmerking komt voor de laagste rentetarieven!

Stapt u over naar een andere bank, dan moet u echter rekening houden met een aflossingsverplichting waarbij u over de resterende looptijd de schuld aflost tot minimaal 50% van de waarde van de woning. Bovendien maakt u bij een overstap extra kosten voor taxatie, advies en een nieuwe hypotheekakte. Echter door het grote renteverschil is het ook zeker mogelijk om deze kosten terug te verdienen.

Moeite waard

Het is de moeite waard om eerst te bekijken of u een goed aanbod bij uw huidige bank kunt krijgen. Gezien de resterende looptijd moet u tevens rekening houden met een boeterente als u nu gaat oversluiten. Ik schat dat de boete rond €4900 zal uitkomen. Met kosten voor oversluiten ongeveer €8500.

Stel dat de nieuwe rente op 2.8% per jaar uitkomt, dan bespaart u jaarlijks €2736 en heeft u de boete binnen een periode van twee jaar weer terugverdiend. Bij oversluiten heeft u de boete en kosten in iets meer dan 3 jaar weer terugverdient. Daarnaast heeft u de zekerheid dat u nog jaren een vaste en lage rente betaalt.

Renteaftrek

Houd u er tot slot rekening mee dat uw renteaftrek per 2031 vervalt. Kijk dus of u tegen die tijd (deels) kunt aflossen.